5 кращих новин за квітень

Японці купують одного з найбільших IT-роботодавців України

Японська компанія Hitachi оголосила про купівлю американського розробника GlobalLogic за $9,6 млрд, повідомляє Reuters.

Американська компанія має кілька офісів в Україні і входить до трійки найбільших IT-роботодавців країни.

GlobalLogic володіють у рівних частках по 45% Canada Pension Plan Investment Board і швейцарська інвестиційна компанія Partners Group. Решта 10% акцій належать менеджменту компанії.

Hitachi планує закрити угоду з купівлі до кінця липня.

GlobalLogic налічує більше 20 000 співробітників у 14 країнах, 5 712 з них знаходяться в українських офісах, а саме в Києві, Харкові, Львові і Миколаєві.

 

 

Складено рейтинг найдорожчих брендів України

Незважаючи на пандемію коронавірусу, сукупна вартість найдорожчих брендів України зросла на 1,5%. Рейтинг брендів склав журнал Корреспондент.

Так, у топ-п’ятірку найдорожчих брендів України увійшли: Київстар ($225,48 млн), Розетка ($210,42 млн), Дарниця ($187,23 млн), Моршинська ($173,25 млн) і Нова пошта ($170,01 млн).

Традиційно до рейтингу потрапляють тільки українські бренди. Мультинаціональні, створені за межами країни, не розглядаються.

Під час складання списку не враховувалися суб’єктивні показники, що складно піддаються вимірюванню. Також за дужками залишили ключові макроекономічні показники: такі, як динаміка ВВП, темпи інфляції і т. д., оскільки через пандемію коронавірусу українська економіка за 2020 рік знизила темпи зростання на 4%.

“Українські компанії стали менш сприйнятливі до проблем в економіці, а в кризу лідери виграють порівняно з тими, хто наздоганяє їх. Бо у важкі часи люди хочуть довіряти тим, кому вони несуть свої гроші. А довіра – це чи не ключова складова бренду, а отже, і його вартості”, – йдеться в статті.

Відзначається, що найбільше зростання вартості брендів продемонструвала трійка лідерів – Київстар, Розетка і фармакологічна компанія Дарниця.

“І не дивно: в саму верхівку рейтингу потрапляють саме ті компанії, для яких бренд і його сприйняття в суспільстві – не порожній звук”, – відзначають автори рейтингу.

До підсумкового списку рейтингу увійшли представники понад десятка галузей: харчової та алкогольної промисловості, паливно-енергетичного і будівельного бізнесу, онлайн-комерції, дистриб’ютори побутової техніки та портативної електроніки, роздрібні торговельні мережі, банки, телеком-компанії, фармацевтичні гіганти, логістичні та транспортні компанії.

 

 

Amazon запускає оплату за допомогою сканування долоні в Whole Foods

Компанія Amazon оголосила в середу про розширення своєї платіжної системи Amazon One в магазинах Whole Foods в Сіетлі.

Технологія Amazon One була представлена ​​компанією у вересні минулого року і, за словами Amazon, вона “робить процес оплати легким і швидким”.

На відміну від попередньої технології Amazon Go в однойменних магазинах, споживачам не потрібно підносити телефон з додатком компанії, а менше хвилини утримувати долоню над турнікетом для сканування. Хоча ці дві технології, за словами компанії, можуть працювати разом і використовуються в парі в магазинах Amazon Go.

У перший раз система попросить “вставити кредитну карту в пристрій і зв’язати цю карту з унікальною підписом долоні, створюваної для вас нашою технологією комп’ютерного зору в режимі реального часу”.

Amazon заявляє про дотримання високої конфіденційності даних і вважає, що технологія сканування долоні більш конфіденційна, ніж інші біометричні альтернативи, такі як розпізнавання осіб. За словами компанії, дані шифруються і зберігаються в захищеній «спеціально створеній хмарі», крім того, дані ніколи не зберігаються на самому пристрої Amazon One (на турнікеті).

Amazon планує продавати технологію стороннім компаніям, в минулому році компанія заявила, що веде «активні обговорення з декількома потенційними клієнтами», але в вчорашньому прес-релізі не назвала поки жодного.

 

 

Zoom запустив інвестиційний фонд на $ 100 млн

Сервіс відеоконференцій Zoom анонсував створення свого венчурного фонду Zoom Apps Fund, його обсяг складе $ 100 млн. Про це йдеться в прес-релізі компанії.

Стартапи в портфелі фонду отримають від $ 250 000 до $ 2,5 млн. У такий спосіб компанія хоче мотивувати розробників, що використовують технології Zoom, запускати бізнес і тим самим вибудовувати екосистему сервісів навколо своєї платформи відеодзвінків. Зараз в розробці кілька десятків Zoom-додатків, стверджує майданчик. Інвестиції отримають партнери з «життєздатними» продуктами і невеликою часткою на ринку, які зможуть дати користувачам «цінний і залучений досвід». За задумом Zoom, нові ідеї повинні зробити спілкування людей на основі Zoom більш продуктивним, ефективним і веселим.

Zoom має намір приймати рішення про інвестиції щомісяця. Він пише, що вважатиме за краще інвестиції на самому першому раунді A, але в цілому не обмежується їм.

Проект Zoom Apps для додатків на основі відеосервісу компанія анонсувала в минулому році. Тоді ж вона запустила магазин додатків. У березні 2021-го Zoom випустила комплект для розробки програмного забезпечення (SDK), який спростив розробникам вбудовування функцій Zoom в свої програми.

Популярність Zoom різко зросла в 2020 році, коли багатьом людям довелося перейти на віддалену роботу і наради і зустрічі з друзями по відеозв’язку. За рахунок цього доходи компанії виросли, а її акції – подорожчали. Стан засновника компанії Еріка Юаня Forbes оцінює в $ 14,3 млрд, випливає з даних рейтингу Forbes Real-Time, який оновлюється в режимі реального часу.

 

 

Saudi Aramco може продати частку в трубопровідних активах за $ 10-15 млрд

Державна нафтокомпанія Саудівської Аравії Saudi Arabian Oil Co. (Saudi Aramco) веде переговори про продаж до 49% в своїх трубопровідних активах консорціуму американських, китайських та місцевих інвесторів, пише The Wall Street Journal з посиланням на обізнані джерела.

За словами джерел, сума операції може скласти від $ 10 млрд до $ 15 млрд. Таким чином, трубопроводи Saudi Aramco будуть оцінені в цілому більше ніж в $ 20 млрд.

Серед інвесторів, що беруть участь в переговорах, – американський фонд Apollo Global Management Inc., інвесткомпанія EIG Global Energy Partners, китайський фонд інфраструктурних інвестицій Silk Road Fund, а також фонд прямих інвестицій China Reform Fund Management Co. і саудівські пенсійні фонди.

Сторони можуть оголосити про операцію вже на цьому тижні.

Saudi Aramco має намір зберегти контроль над своїми трубопроводами, відзначають джерела. В рамках обговорюваної угоди може бути створено СП, яке буде отримувати плату за транспортування саудівської нафти по трубопроводах.