5 кращих новин за листопад

Створено найбільшу у світі зону вільної торгівлі

Китай, Австралія, Японія і ще 12 країн Азіатсько-Тихоокеанського регіону сформували найбільшу у світі зону вільної торгівлі.Угоду підписали в ході онлайн-саміту Асоціації держав Південно-Східної Азії. Йдеться про створення зони вільної торгівлі під назвою Всебічне регіональне економічне партнерство (ВРЕП).Для вільної торгівлі об’єдналися такі країни: Бруней, В’єтнам, Індонезія, Камбоджа, Лаос, Малайзія, М’янма, Сінгапур, Таїланд, Філіппіни, Китай, Японія, Південна Корея, Австралія і Нова Зеландія.

 

 

Tesla побудує в Австралії одну з найбільших батарей в світі

Американська компанія Tesla Ілона Маска у співпраці з французькою компанією Neoen побудує в австралійському штаті Вікторія велику систему літієво-іонних акумуляторів загальною потужністю в 300 мегават.

Гігантська батарея під назвою Victorian Big Battery Megapack буде встановлена ​​в місті Джилонґ, що в 70 кілометрах від Мельбурна.

Зазначено, що це місце вибрали з урахуванням наявності необхідної інфраструктури: місто вже підключене до вітрових електростанцій на південному узбережжі, до великих сонячних електростанцій на півночі Вікторії. Також через нього проходять лінії електропередачі, що з’єднують більшу частину штату і національну електромережу.

Запуск проєкту запланований на кінець літа 2021 року.

 

 

Starlink запуститься в Європі в лютому 2021 року

Ілон Маск заявив, що в лютому-березні 2021 року супутникова мережа Starlink буде запущена в тестовому варіанті в Європі.

Тестовий варіант супутникової мережі, що надає широкосмуговий доступ в інтернет, запустився в північних штатах США і південній частині Канади 26 жовтня 2020 року за ціною $ 99 в місяць, плюс одноразово $ 499 за отримання необхідного для установки обладнання.

Маск сказав, що європейські країни отримають доступ до сервісу відразу, як тільки буде отримано схвалення європейських регуляторів, – він чекає рішення в лютому або березні 2021 року.

 

 

Україна приєдналася до програми NASA з освоєння космосу

Україна стала дев’ятою країною, яка приєдналася до програми американського космічного агентства NASA “Артеміда”. Програма регулює міжнародне співробітництво у дослідженні та освоєнні Місяця, Марса, комет і астероїдів.Про це йдеться в повідомленні Державного космічного агентства України.Країни підписанти програми “Артеміда” зобов’язуються публікувати отриману в результаті її реалізації наукові дані, проводити всі заходи з освоєння космосу в мирних цілях.

 

 

Китайська і українська компанії побудують вітрову електростанцію

Китайська компанія POWERCHINA і українська компанія WindFarm уклали контракт на спільне будівництво вітрової електростанції. Про це повідомляє прес-служба WindFarm.

“Вартість проєкту становить як мінімум 1 млрд дол, що робить його найбільшим вітроенергетичним проєктом в Україні”, – сказано в повідомленні.

У компанії повідомили, що продаж виробленої електроенергії на оптовому ринку електричної енергії буде без “зеленого” тарифу.