5 кращих новин за серпень

Державні ТЕЦ передадуть компанії Нафтогаз

Державні ТЕЦ з управління Фонду держмайна передадуть в НАК Нафтогаз України. Про це в Telegram повідомив прем’єр-міністр України Денис Шмигаль.

Як зазначив глава Кабміну, безперебійна робота теплоелектроцентралей, які забезпечують людей теплом і гарячою водою, – одне з головних питань в контексті підготовки до опалювального сезону.

“Звертаюся також до місцевих керівників, на території яких розташовані ці ТЕЦ: якщо у вас є впевненість і ресурси, і ви можете краще керувати цими підприємствами – то у вас є можливість звернутися в Кабмін.

 

 

У Запоріжжі планують виробляти автобуси Mercedes

Запорізький автомобілебудівний завод (ЗАЗ) готується почати в 2022 році серійне виробництво автобусів під маркою Mercedes. Про це інформує Радіо Свобода з посиланням на корпорацію УкрАВТО, до складу якої входить ЗАЗ.

Зазначається, що автобус ЗАЗ А09 є повністю українською розробкою, спроектованою заводськими інженерами за допомогою рекомендацій компанії Mercedes “для виробників автобусів з використанням двигуна, коробки передач і задньої підвіски Mercedes”.

“Виконання цих рекомендацій дозволяє після проходження аудиту конструкції і виробництва отримати дозвіл на встановлення логотипу Mercedes на вироблений автобус”, – зазначили в УкрАВТО.

Так, згідно з проектом, транспортний засіб розрахований на 36 пасажирів і призначений для міжміських перевезень. Поки в планах виробництво таких автобусів тільки для внутрішнього ринку України.

“У перспективі можливий експорт автобуса в країни, де діють екологічні стандарти Євро-5. Перша дослідно-промислова партія машин буде випущена у вересні 2021 року”, – уточнили в компанії.

 

 

Безос знову став найбагатшою людиною світу

Засновник Amazon Джефф Безос знову став найбагатшою людиною світу. Про це повідомляє Forbes.

В кінці липня Безос поступився першістю власнику конгломерату LVMH Бернару Арно, однак тепер він знову очолив рейтинг.

“Хоча акції Amazon у середу впали на 1,3%, зменшивши статок Безоса на 1,3 млрд дол, акції LVMH впали на 5,2%, скоротивши статок Арно на 9,9 млрд дол”, – сказано в матеріалі Forbes.

Акції Amazon на закритті торгів торгувалися на рівні 3 201,22 дол за акцію, падаючи після публікації невтішного квартального прибутку 30 липня; до цього акції торгувалися по більш як 3600 доларів за штуку.

“Тим не менш, на момент закриття ринків у середу статок Безоса становить, приблизно, 186,1 млрд доларів. Статки Арно оцінювалися в 185 млрд дол, замикав топ-3 засновник Tesla Ілон Маск (181,2 млрд дол)”, – додає Forbes.

Згідно з даними рейтингу Forbes Real-Time, рейтинг багатіїв очолює Безос (185,9 млрд дол), на друге місце піднявся Маск (180,5 млрд дол), Арно і сім’я замикають топ-3 (173,3 млрд дол).

 

 

Україна на чверть наростила торгівлю

За шість місяців 2021 року торгівля України зросла на чверть, порівняно з аналогічним періодом минулого року, свідчать дані Держслужби статистики.

Так, експорт товарів і послуг зріс на 25,5% і склав 34,870 млрд доларів, а імпорт зріс на 27,6%, до 34,456 млрд доларів.

Таким чином, позитивне сальдо зовнішньоторговельного балансу України склало 413,6 млн доларів. Хоча за підсумками першого кварталу було зафіксовано від’ємне сальдо 1,049 млрд доларів.

У Мінекономіки зазначають у першому півріччі зростання на 45% в країни Євросоюзу.

 

 

Україна створить базу ремонту вертольотів у Туреччині

Компанія Укрспецекспорт уклала в середу, 18 серпня, рамковий контракт із турецькою THK Teknik A.Ş. на створення бази ремонту вертольотів Мі-17 в Туреччині.

Як повідомляє Укроборонпром, документ підписаний у ході міжнародної виставки оборонної промисловості IDEF-2021.

Контрактом передбачено здійснення ремонту техніки турецьких клієнтів і виконання заказів для третіх країн.

Нагадаємо, Україна поставлятиме двигуни для нової модифікації турецького ударного вертольота ATAK-2.

Поставки будуть завершені до 2025 року, а перші два двигуни будуть передані у вересні 2022 року.