5 кращих новин за вересень

Британська компанія Spacebit хоче створити в Україні центр управління космічними польотами

Британська компанія Spacebit, засновником і керівником якої є українець Павло Танасюк, планує створити в Україні центр управління космічними польотами.

Про це він розповів в ексклюзивному інтерв’ю Радіо Свобода.

«Ми хочемо створити один із найкращих у Європі центр управління польотами в Україні, який буде використовуватися не тільки для нашого місяцеходу, не тільки для українсько-британської місії, але й для інших запусків. Тобто ми хочемо зробити його практично у відкритому доступі для різних компаній», – поділився планами Павло Танасюк.

Компанія Spacebit нині готується, серед іншого, до проведення спільної українсько-британської місії на Місяць. Як планується, обладнання українського виробництва досліджуватиме ґрунти, температуру й рівень радіації на поверхні супутника Землі.

Очільник компанії Spacebit додав, що вірить у майбутнє українського космосу і має намір продовжувати залучати українських спеціалістів до роботи над майбутніми місіями. Spacebit також хоче зробити внесок в українську освіту: компанія планує безплатно поділитися науковою інформацією з Міністерством освіти, а також деякими навчальними закладами.

 

 

https://uigg.com.ua/wp-content/uploads/2021/10/Hydrogen-Stream.jpg

Між Україною в ФРН створять водневий коридор

Оператори газотранспортних систем України, Словаччини, Чехії та Німеччини підписали угоду про створення водневого коридору. Про це повідомляє прес-служба Оператора ГТС України.

“Спільна ініціатива “Центрально-водневий коридор” спрямована на створення водневої “магістралі” в Центральній Європі для транспортування водню з перспективних районів поставки водню в Україні, яка має хороші умови для виробництва зеленого водню, через Словаччину і Чехію в райони підвищеного попиту в ЄС. Водневий коридор також дозволить транспортувати водень з виробничих підприємств до споживачів водню в Чеській Республіці та Словаччині”, – йдеться в повідомленні.

Зазначається, що Словаччина і Чехія експлуатують великий газопровідний коридор, що з’єднує Україну із зонами попиту на водень в Європі. Газотранспортні системи цих країн і Німеччини можуть бути перепрофільовані для транспортування водню.

Очікується також, що Німеччина стане ключовим регіоном попиту на водень в Європі, який буде імпортувати значні обсяги для забезпечення своїх потреб

Також повідомляється, що водневий коридор можна створити за рахунок перепрофілювання існуючої газової інфраструктури в поєднанні з цільовими інвестиціями в нові спеціалізовані водневі трубопроводи і компресорні станції. Це дозволить забезпечити транспортування водню на великі відстані за доступною ціною.

Організатори проекту вже розпочали вивчення можливості технічної реалізації створення Центрально-Європейського водневого коридору для транспортування чистого водню в обсязі до 120 ГВт-год. на день.

 

 

https://uigg.com.ua/wp-content/uploads/2021/10/CityAirbus-electric-taxi.png

Авіабудівна компанія Airbus показала прототип електричного аеротаксі

CityAirbus NextGen може бути запущенe в серійне виробництво після завершення сертифікації в 2025 році. Про це повідомляє прес-служба компанії.

Повністю електричний аеромобіль оснащений фіксованими крилами, V-подібним хвостом і вісьмома пропелерами з електричним приводом, які є частиною його унікальною розподіленої силової установки, йдеться в повідомленні.

Airbus CityAirbus NextGen здатний перевозити до чотирьох пасажирів.

Дальність польоту – 80 км, досягає крейсерської швидкості в 120 км/год, що робить його ідеальним для роботи в крупних містах.

Рівень шуму CityAirbus – менше 65 дБ під час прольоту і нижче 70 дБ під час посадки.

 

 

Визначено найбагатшу людину планети

Глава виробника електромобілів Tesla і засновник космічної компанії SpaceX Ілон Маск вийшов на перше місце в рейтингу найбагатших людей світу Forbes Real-Time, який оновлюється в реальному часі.

Обсяг капіталу Маска перевищив $200 млрд і склав $203,4 млрд. Капіталізацію попереднього лідера – засновника Amazon Джеффа Безоса – аналітики Forbes оцінюють у $197,7 млрд.

Ілон Маск також очолив рейтинг мільярдерів за версією Bloomberg, але тут його статки оцінили у $213 млрд.

Причина зростання статків Маска – комерційні успіхи Tesla і Space X: ринкова капіталізація виробника електромобілів виросла в понеділок до $792 млрд, а SpaceX в рамках чергового раунду фінансування в лютому оцінили в $74 млрд.

 

 

https://uigg.com.ua/wp-content/uploads/2021/10/MarsPerseveranceRover_SampleCollection.jpg

Марсохід NASA Perseverance вперше добув зразки ґрунту на Червоній планеті.

Ракета з марсоходом Perseverance була запущена ще у липні 2020 року з космодрому на мисі Канаверал у штаті Флорида. У лютому ровер висадився в кратері Езеро, мета місії – пошук слідів життя.

Зразок ґрунту не пошкоджений і знаходиться в резервуарі після вилучення.

Відзначається, що на Perseverance встановлена система збору та зберігання зразків ґрунту, яка використовує технологію ударно-обертального буріння. Марсохід просвердлює зразок і витягує з нього матеріал, який потім потрапляє в резервуар.